ОСОБЛИВОСТІ ЗБУТОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ НА ПРИВАТНИХ ГІДРОЕЛЕКТРОСТАНЦІЯХ

Автор(и)

  • Діана Харитоненко

Анотація

Виробництво електроенергії з відновлюваних джерел енергії, зокрема на приватних малих та мінігідроелектростанціях (ГЕС), набуває все більшого поширення в Україні. Енергетична галузь є однією з найважливіших галузей економіки будь-якої країни. Від ефективності її функціонування залежить стабільність роботи всіх сфер суспільного життя. Одним з ключових сегментів енергетики є виробництво електроенергії на гідроелектростанціях. Збутова діяльність таких підприємств має певні особливості, зумовлені специфікою продукту та ринку.

Основним продуктом, що виробляється на ГЕС, є електрична енергія. Вона має ряд технічних особливостей, які впливають на збут.

По-перше, вона не піддається зберіганню та накопиченню у великих обсягах, тому повинна вироблятися саме у тій кількості, яка необхідна для задоволення поточного попиту споживачів.

По-друге, виробництво електроенергії має бути безперервним процесом для підтримки стабільності енергосистеми.

По-третє, обсяги виробництва повинні постійно збалансовуватися зі змінним попитом, щоб уникнути дефіциту або надлишку електроенергії в мережі.

Ці особливості вимагають погодження графіків виробництва і постачання зі споживачами та системним оператором.

Основним клієнтом для таких станцій виступає держава в особі гарантованого покупця, який закуповує у них всю вироблену електроенергію за «зеленим» тарифом на підставі укладених договорів.

Цей тариф виступає економічним механізмом стимулювання розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні та забезпечує інвестиційну привабливість таких проєктів. Встановлюється державою для стимулювання виробництва електроенергії з відновлюваних джерел енергії. Він застосовується до електроенергії, виробленої на об'єктах відновлюваної енергетики (сонячні, вітрові, малі гідроелектростанції тощо). Тариф диференціюється залежно від типу об’єктів відновлюваної енергетики та їх потужності. Встановлюється на тривалий період для забезпечення окупності інвестицій у «зелену» генерацію. Також «зелений» тариф гарантує закупівлю всієї виробленої за цим тарифом електроенергії державним підприємством - гарантованим покупцем.

Тому малим ГЕС не потрібно самостійно шукати клієнтів та узгоджувати ціни. Головним завданням їх збутової політики є максимізація виробництва для продажу всієї електроенергії гарантованому покупцю за вигідним «зеленим» тарифом, що забезпечує окупність інвестицій та прибутковість такого бізнесу.

Отже, збутова політика приватних ГЕС в Україні має свої особливості через систему державної підтримки «зеленої» енергетики. Їх основним завданням є максимізація виробництва для продажу всієї електроенергії державному підприємству у вигляді «Гарантованого покупця» за вигідним тарифом, що забезпечує окупність інвестицій та прибутковість такого бізнесу.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-26